Symbolen emoji met betekenis

Hier vind je de lijst met symbolen en tekens emoji voor Whatsapp, Facebook en co met betekenis en unicode. Veel plezier op ontdekkingsreis in de bonte wereld van emoji’s!

Categorie: ❤ Symbolen & tekens Emoji’s

U+2764
Rood hart emoji U+2764
 Rood hart

Het rode hart is het klassieke symbool voor de liefde. Drukt passie en romantiek uit, maar kan ook worden gebruikt in een niet-romantisch verband voor vriendschap en diepe verbondenheid.

U+1F9E1
Oranjegekleurd hart U+1F9E1
🧡 Oranje hart

De hartvorm is het symbool van liefde. De oranje kleur kan duiden op een halfslachtige verliefdheid, of je wilt geen relatie maar wel gewoon vrienden zijn.

U+1F49B
Geel hart emoji U+1F49B
💛 Geel hart

Een hart van goud. Staat voor oprechte liefde en zuiverheid. Dit hart is niet zozeer romantisch bedoeld, maar staat voor geluk, vriendschap en levensvreugde.

U+1F49A
Groen hart Whatsapp U+1F49A
💚 Groen hart

Een groen hart wordt gebruikt als symbool voor het leven of levensstijl (bijvoorbeeld gezonde voeding) en liefde voor de natuur. Het groene hart staat ook bekend als een jaloers hart en kan in die zin duiden op relatieproblemen of hoop op verzoening. Deze emoji wordt veel gebruikt op de Ierse feestdag: St. Patrick’s Day.

U+1F499
Blauw hart emoji U+1F499
💙 Blauw hart

In jou heb ik het volste vertrouwen! Het blauwe hart staat voor platonische liefde, trouw, loyaliteit en vriendschap, maar ook voor autisme, liefde voor de watersport of uiting van een fetisj.

U+1F49C
Paars hart U+1F49C
💜 Paars hart

Een paars hart staat symbool voor begrip en liefdevol medeleven, genegenheid en zorg. Deze emoji wordt veel gebruikt voor Moederdag of voor berichten tussen ouders en kinderen. Kan ook gebruikt worden door trendsetters of beroemdheden als symbool voor glamour of rijkdom. In de VS is het een symbool voor gewonde soldaten.

U+1F5A4
Zwart hart emoji U+1F5A4
🖤 Zwart hart

Het zwarte hart duidt op zwartgallige humor. Het kan de donkere kant van de ziel weerspiegelen. Deze emoji kan ook duiden op verdriet en kommer en kwel.

U+1F494
Gebroken hart emoji U+1F494
💔 Gebroken hart

Ik ben ontzettend ongelukkig! Het gebroken hart staat voor verdriet en lijden. Iemand heeft liefdesverdriet.

U+2763
Hart uitroepteken emoji U+2763
 Hart uitroepteken

Daar ben ik het roerend mee eens! Een hart met een stip eronder vormt een decoratief uitroepteken. Het is een gebaar dat uit het hart komt en daarmee wordt extra benadrukt dat je iets of iemand echt heel leuk vindt.

U+1F495
Twee harten Whatsapp U+1F495
💕 Twee harten

Er hangt liefde in de lucht! Maar deze emoji kan ook in minder romantische zin gezien worden als leuke versiering of als uiting van genegenheid voor iemand of vriendschappen tussen meiden.

U+1F49E
Draaiende harten Whatsapp U+1F49E
💞 Om elkaar draaiende harten

De om elkaar draaiende harten stellen de liefde tussen twee personen voor. Iemand wil graag jouw hart voor zich winnen.

U+1F493
kloppend hart emoji U+1F493
💓 Kloppend hart

Ik hou zoveel van jou! Het kloppende hart symboliseert een stevige band en drukt sterke gevoelens uit voor iemand of iets. Het is ook een symbool van het leven: er is een baby onderweg.

U+1F497
Drie harten in één U+1F497
💗 Groter groeiend hart

De drie harten in elkaar stellen een steeds groter wordend hart voor. De gevoelens worden dieper en dieper, de liefde groeit. De hartslag neemt toe en het hart stelt zich open voor een emotioneel gesprek of geweldige ervaring.

 • Anoniem

  Deze emoji betekent dat ik echt van je hou. 🔥

U+1F496
Fonkelend hart U+1F496
💖 Fonkelend hart

Ik vind je gewoon geweldig! Een fonkelend hart betekent dat iemand verliefd op je is. Volhouden wordt beloond!

 • Isa

  Dit is de emoji die je naar iemand stuurt als je hem erg aantrekkelijk vindt. 💖

 • Max

  Ik krijg deze emotie van een meisje waarvan ik denk dat ze me leuk vindt.

U+1F498
Hart met pijl emoji U+1F498
💘 Hart met pijl

Je bent door de pijl van Cupido geraakt: je bent hopeloos verliefd! Deze emoji wordt gebruikt voor romantische gevoelens te uiten in berichten en wordt veel gebruikt rond Valentijnsdag.

U+1F49D
Hart met strik U+1F49D
💝 Hart met strik

Ik schenk jou mijn liefde of iemand geeft jou zijn hart. Een doos in de vorm van een hart met cadeaulint kan chocolaatjes of sieraden bevatten. Een populaire emoji voor Valentijnsdag of verjaardagen.

U+1F49F
Hart ingelijst U+1F49F
💟 Hartdecoratie

Deze decoratieve variant van het hartsymbool staat voor liefde, aandacht en genegenheid van de gesprekspartner.

U+262E
Peace teken U+262E
 Vredeteken

Love, peace & harmony. In de jaren ’60 was het vredeteken het symbool voor de protesten tegen kernenergie, maar tegenwoordig kent men het vooral als symbool voor de vrede. De emoji symboliseert innerlijke balans, of er moet een ruzie worden bijgelegd, of het wordt gebruikt om chatpartners te vragen vreedzaam met elkaar om te gaan.

U+262A
Ster en halve maan U+262A
 Ster en halve maan

“We gaan naar Turkije”, of “De ramadan begint”. Hilal (Arabisch voor de sikkel van de wassende maan) en de vijfpuntige ster vormen samen een belangrijk moslimsymbool en komt ook veel voor op verschillende landenvlaggen.

U+1F549
Ohm emoji U+1F549
🕉 Ohm

“Ohm”(Sanskriet). De mantra wordt als heilig beschouwd in religies zoals het boeddhisme en het hindoeïsme en als oergeluid van de schepping van het universum. Tevens bekend als Namaste symbool staat deze emoji voor spirituele ontwikkeling, meditatie en yoga.

U+2638
Wiel van Dharma emoji U+2638
 Wiel van Dharma

Een belangrijk teken in het hindoeïsme en het boeddhisme. Het symbool is een van de oudste symbolen uit het boeddhisme en stelt een chakrawiel voor met 8 spaken (het achtvoudige pad). Geeft aan dat alleen het lichaam sterft en de ziel in een andere gedaante voortleeft (verlichting).

U+2721
Davidster emoji U+2721
 Davidster

De davidster is een belangrijk symbool van het volk Israël en de joodse religie, daarom staat hij ook op de nationale vlag. Deze emoji wordt veel gebruikt rondom Chanoeka.

U+1F52F
zespuntige ster symbool U+1F52F
🔯 Pentagram

De zespuntige ster met stip in het midden verbindt twee driehoeken: verbinding van tegenstellingen. Het pentagram staat voor meerdere zaken symbool: voor de vrijmetselarij, vereniging van geest en materie, verdrijving van boze geesten en demonen.

U+1F54E
Menora emoji U+1F54E
🕎 Menora

De chanoekia is een negenarmige kandelaar en deze wordt alleen tijdens het chanoekafeest gebruikt. Elke kaars staat voor een dag van het achtdaagse feest. Met de negende kaars worden de andere kaarsen aangestoken.

U+262F
Yin Yang emoji U+262F
 Yin Yang

De yin yang emoji staat voor de onderlinge verbondenheid van tegengestelde dingen, zoals lichaam en geest en is ook het symbool voor balans en stabiliteit.

U+2626
Orthodox kruis U+2626
 Orthodox kruis

Het Russisch-orthodoxe kruis is een aanvulling op het kruis van het christendom, en bekend om de extra ‘voetensteun’. In het Oosterse christendom wordt het kruis niet als lijden gezien van Jezus maar als symbool van overwinning: de overwinning van Jezus over de dood.

U+1F6D0
Knielende persoon emoji U+1F6D0
🛐 Gebedsplaats

De knielende persoon onder een dak symboliseert een plaats waar men kan bidden. Dit kan een kerk of moskee zijn. Het symbool is bijvoorbeeld te vinden op vluchthavens.

U+26CE
U-vorm met golven emoji U+26CE
 Slangendrager

De slangendrager (Ophiuchus) is één van de 48 klassieke sterrenbeelden van Ptolemeus in de Griekse mythologie. Het staat ook bekend als het vergeten 13e sterrenbeeld.

U+2648
Ram sterrenbeeld U+2648
 Ram

Symbool voor het sterrenbeeld ram. Een ram is strijdlustig, actief en ondernemend, spontaan en meestal in de liefde de dominerende partner.

U+2649
Stier sterrenbeeld emoji U+2649
 Stier

Symbool voor het sterrenbeeld stier (21 april-21 mei). De stier is volhardend en heeft een goede smaak voor mooie dingen. Hij laat zich niets wijsmaken en leeft zijn eigen ritme.

U+264A
Tweelingen sterrenbeeld U+264A
 Tweelingen

Symbool voor het sterrenbeeld tweelingen (21 mei-21 juni). De drang naar afwisseling en behoefte aan beweging zijn typische kenmerken van het sterrenbeeld Tweelingen. Ze zijn ontzettend nieuwsgierig.

U+264B
Kreeft sterrenbeeld emoji U+264B
 Kreeft

Symbool voor het sterrenbeeld kreeft. Kreeften worden beschreven als zachtaardig, behulpzaam en bescheiden.

U+264C
Leeuw sterrenbeeld U+264C
 Leeuw

Symbool voor het sterrenbeeld leeuw. De periode voor het sterrenbeeld leeuw ligt tussen 23 juli en 23 augustus. Leeuwen zijn zelfbewust, gastvrij en vrijgevig.

U+264D
Maagd emoji U+264D
 Maagd

Symbool voor het sterrenbeeld maagd. Een maagd weet wat ze wil, hoe ze het wil en hoe ze het bereikt.

U+264E
Weegsschaal sterrenbeeld emoji U+264E
 Weegschaal

Symbool voor het sterrenbeeld weegschaal. Weegschalen houden van harmonie, zijn evenwichtig en diplomatiek. Met goede manieren en etiquette scoor je bij de weegschaal punten!

U+264F
Schorpioen sterrenbeeld emoji U+264F
 Schorpioen

De schorpioen is het achtste teken in de dierenriem. De periode voor de schorpioen ligt tussen 24 oktober en 22 november. Schorpioenen willen alles doorgronden en onderzoeken. Ze zijn kieskeurig en verkiezen de waarheid boven alles.

U+2650
Boogschutter emoji U+2650
 Boogschutter

De pijl met het dwarsliggende streepje wordt gebruikt als symbool voor het sterrenbeeld boogschutter. Boogschutters worden gezien als onafhankelijk, gul en optimistisch.

U+2651
Steenbok U+2651
 Steenbok

De periode tussen 22 december en 20 januari hoort bij het sterrenbeeld steenbok. De steenbok gelooft alleen wat hij met eigen ogen ziet. Je hoeft hem dan ook niets wijs te maken!

U+2652
Waterman sterrenbeeld U+2652
 Waterman

Symbool van het sterrenbeeld waterman. De tussen 21 januari en 19 februari geboren watermannen zijn originele tijdgenoten, staan open voor nieuwe dingen en houden van afwisseling.

U+2653
Vissen sterrenbeeld U+2653
 Vissen

Mensen met het sterrenbeeld vissen (20 februari-20 maart) onderscheiden zich van anderen door hun sterke gevoeligheid. Ze kunnen goed luisteren en blijven je trouw terzijde staan.

U+1F194
ID symbool Whatsapp U+1F194
🆔 ID button

De hoofdletters ID staan afgekort voor identificatienummer. Dit nummer maakt een directe toewijzing mogelijk naar een object, mensen of andere zaken.

U+2623
Biologisch gevaar symbool U+2623
 Biologisch gevaar waarschuwing

Het symbool voor biologisch gevaar waarschuwt voor biologische stoffen die een bedreiging vormen voor mens en milieu. Kan duiden op iemand die gaat werken, terwijl hij een besmettelijke ziekte onder de leden heeft.

U+1F4F4
Mobiele telefoon uit symbool U+1F4F4
📴 Mobiele telefoon uit

Mobiele telefoons moeten soms uitgeschakeld staan, bijvoorbeeld in de bioscoop of in het ziekenhuis. Deze emoji kan ook gebruikt worden om aan te geven: ik ben niet bereikbaar!

U+1F4AE
Bloem met tekst emoji U+1F4AE
💮 Japanse witte bloem

Witte bloem met Japanse tekst: “Zeer goed gedaan!” Dit symbool wordt in Japanse scholen als stempel gebruikt voor goede prestaties.

U+1F004
Mahjong emojii U+1F004
🀄 Mahjong steen Rode draak

Een steen uit het Japanse Mahjong spel met afbeelding van een rode draak. De speler die als eerste alle stenen met figuren en een paar heeft, wint het spel. De rode draak is een van die figuren.

U+1F251
Squared CJK Unified Ideograph-7981 U+1F251
🉑 Acceptabel

Dat vind ik goed! Deze emoji wordt in het Japans uitgesproken als “ka” en in het Chinees als “ke” en betekent zoveel als: mogelijk, passend, of ook: toegestaan.

U+1F4F3
Trilmodus symbool U+1F4F3
📳 Trilmodus

Afbeelding van een smartphone, waarvan het geluid is uitgezet en de trilmodus aangezet. Deze emoji kan gebruikt worden als verzoek om niet te storen, of als verzoek om een antwoord op iets te geven.

U+1F236
Squared CJK Unified Ideograph-6709 U+1F236
🈶 Betaalplicht

Dit is niet gratis! Afbeelding van een Japanse en Chinese uitdrukking. Deze heeft de betekenissen: tol, vergoeding of bezit.

U+1F21A
Squared CJK Unified Ideograph-7121 U+1F21A
🈚 Zonder kosten

Deze emoji is in Japan bekend als symbool voor de gratis omroepdienst. Het wordt gebruikt voor aanbiedingen waaraan geen kosten zijn verbonden. Kan ook gebruikt worden als: “ik heb niets!” Is het tegenovergestelde van de betaalplicht emoji.

U+1F23A
Squared CJK Unified Ideograph-55b6 U+1F23A
🈺 Open

We zijn open! Dit Japanse symbool laat zien dat een zaak geopend is of een service verleend kan worden.

U+1F238
Squared CJK Unified Ideograph-7533 U+1F238
🈸 Formulier

Deze emoji wordt in Japan gebruikt voor het labelen van aanvragen en formulieren. Ook staat het symbool voor de aap uit de dierenriem van de Chinese astrologie.

U+1F237
Squared CJK Unified Ideograph-6708 U+1F237
🈷 Maandelijks/maanteken

In het Japans betekent deze emoji ‘tsuki’ en in het Chinees ‘yue’. De vertaling is ‘maandelijks’ of ‘maan’. Het kan bijvoorbeeld duiden op een maandelijks verschuldigd bedrag.

U+2734
Achtpuntige ster emoji U+2734
 Achtpuntige ster

De achtpuntige ster wordt meestal gebruikt voor decoratie en staat symbool voor vreugde, levendigheid en uitbundigheid.

U+1F19A
VS emoji U+1F19A
🆚 VS button

VS staat hier voor ‘versus’ en dat is Latijn voor het woord “tegen’. Dit symbool wordt meestal gebruikt om twee dingen of situaties met elkaar te vergelijken. Bijvoorbeeld hamburger versus pizza, Klytsjko versus Tyson. Het symbool kan echter ook ‘bezwaar!’ betekenen.

U+1F250
Circled Ideograph Advantage U+1F250
🉐 Korting

Hier kun je een koopje doen! In Japan staat dit symbool voor speciale aanbiedingen en kortingen.

U+3299
Circled Ideograph Secret U+3299
 Geheim

Zeg hier niets over! Dit symbool wordt in Japan en China gebruikt om een geheim aan te duiden.

U+3297
Circled Ideograph Congratulation U+3297
 Gelukwens

Ik wens je veel succes! Symbool voor de beste wensen en zegeningen. Wordt ook gebruikt op nationale feestdagen.

U+1F234
Geslaagd symbool U+1F234
🈴 Geslaagd teken

Afgesproken! Deze Japanse emoji kan voor een verbintenis staan, bijvoorbeeld in een partnerschap. Het kan ook op een ontmoeting weergeven. Het symbool wordt daarnaast ook toegepast als iemand voor iets, bijvoorbeeld een test of examen geslaagd is.

U+1F235
Japans bezet teken U+1F235
🈵 Vol/bezet teken

De Japanse tekst in het wit met een rode achtergrond staat voor volledige inzet en capaciteit. Het symbool wordt bijvoorbeeld gebruikt om aan te geven dat de auto weer vol is getankt, of om aan te geven dat het hotel geen kamers meer beschikbaar heeft. Is het tegenovergestelde van de emoji ‘vrij en onbezet’.

U+1F239
Discount emoji U+1F239
🈹 Discount teken

Het Japanse symbool voor ‘uitverkoop’. Het wordt voor kortingsacties op de deur van de winkel gehangen zodat de klant kan zien dat er korting valt te halen.

U+1F232
Verbod teken Japans U+1F232
🈲 Verbod teken

Let op: verbod! Dit Japanse teken houdt een verbod of beperking in. Een bepaalde handeling of actie is niet gewenst.

U+1F38F
Vis vlaggen Facebook U+1F38F
🎏 Karper windzakken

Een vlaggenmast met zelfgemaakte Japanse windzakken in de vorm van karpers (Koi-Nobori). Op een kinderfeest worden twee grote karpers als symbool voor de ouders opgehangen en kleine exemplaren als symbool voor de kinderen.

U+274C
Rood kruis emoji U+274C
 Rood kruis

“Dat mag niet”, of, “Doe dat niet!” Het grote rode kruis wordt meestal gebruikt als er iets niet gewenst is, maar kan ook als teken voor vermenigvuldiging of een zoen staan.

U+26D4
Rode cirkel met witte streep Whatsapp U+26D4
 Geen toegang

Tot hier en niet verder! Symbool voor ‘geen toegang’, of ‘ingang verboden’. Wordt ook toegepast als de chatpartner zich ergert.

U+1F4DB
Naambordje emoji U+1F4DB
📛 Naambordje

Een naambordje wordt gedragen voor identificatie, bijvoorbeeld op het werk. Het tulpvormige ontwerp wordt gebruikt op Japanse kleuterscholen.

U+1F6AB
Verboden emoji U+1F6AB
🚫 Geen toegang

Tot hier en niet verder! De toegang tot het gebouw of de ruimte is verboden. Lijkt op een verbodsteken, bijvoorbeeld ‘roken niet toegestaan’.

U+1F4AF
100 emoji U+1F4AF
💯 Symbool 100 punten

Het getal 100 in rood, twee keer onderstreept. Deze emoji kan betekenen: ik ben trots, alles is perfect, ik ben het er 100% mee eens, ik had de volledige score in het examen.

U+1F4A2
Woede emoji Whatsapp U+1F4A2
💢 Symbool van woede

Pictogram die veel gebruikt wordt in stripverhalen en manga strips, vaak in combinatie met het woord ‘BAM’. Het geeft aan waar een klap is neergekomen. Iemand is erg boos en geïrriteerd. Waarschuwing: let op, nu ben je te ver gegaan.

U+2668
Thermaalbad emoji U+2668
 Thermaalbad

Een warm thermaalbad met opstijgende dampen wordt gebruikt als symbool op Japanse kaarten. Ik zou graag een avondje met je willen ontspannen of laten we gaan zwemmen.

U+1F51E
18 emoji U+1F51E
🔞 Vanaf 18 jaar symbool

Een waarschuwingsbord met een doorgestreepte 18. Let op! Hier zijn alleen volwassenen gewenst.

U+1F6AD
Roken verboden symbool U+1F6AD
🚭 Verboden te roken

“Roken is hier niet toegestaan”, of, “Ik ben gestopt met roken!” Op plaatsen waar dit bord hangt, mag niet gerookt worden. Rookverboden dienen onder andere om anderen en de omgeving te beschermen tegen de door het roken veroorzakende nadelen voor de gezondheid.

U+2757
Uitroepteken emoji U+2757
 (Dik) uitroepteken

Dit dikke (rode) symbool in de vorm van een uitroepteken wordt gebruikt om zorgen uit te drukken of om een wens te willen uitroepen.

U+2755
Wit uitroepteken ornament U+2755
 Wit uitroepteken

Het witte uitroepteken vraagt om de aandacht ergens op te richten. In verband met de lichte kleur is het symbool minder dramatisch bedoeld dan het symbool met de rode uitroepteken.

U+2753
Rood uitroepteken emoji U+2753
 (Zwart) uitroepteken

Pardon? Met het vraagteken wordt de hogere betekenis van de zojuist gestelde vraag onderstreept. De chatpartner verwacht direct antwoord.

U+2754
Wit vraagteken ornament U+2754
 Wit vraagteken

De vraag moet direct beantwoord worden. Hoe meer vraagtekens, hoe dringender. Het is echter minder dwingend dan het symbool met het rode vraagteken.

U+203C
Dubbel uitroepteken symbool U+203C
 Twee uitroeptekens

De rode kleur en het dubbele aantal uitroeptekens versterken de betekenis van een bericht. Kan ook de urgentie benadrukken. Men hecht een groot belang aan hetgeen gezegd is, of men is geschokt door een bericht.

U+303D
M emoji U+303D
 Japans leesteken

De gebogen M is een Japans leesteken dat de start van de zanger in een lied markeert. Het wordt ook gebruikt als symbool voor McDonald’s.

U+26A0
Bord uitroepteken symbool U+26A0
 Waarschuwing

Je bent gewaarschuwd! Het zwarte uitroepteken in de gele driehoek is een universeel waarschuwingssymbool. Staat symbool voor potentieel gevaar of iemand begeeft zich op gevaarlijk terrein.

U+1F6B8
Let op kinderen teken U+1F6B8
🚸 Let op: kinderen

Bord voor automobilisten om bijzonder voorzichtig te rijden en aandacht te schenken aan kinderen die plotseling de weg op kunnen rennen. Deze borden staan dichtbij scholen of langs de weg waar zich dichtbij een school bevindt.

U+1F531
Drietand emoji U+1F531
🔱 Drietand

De drietand wordt gebruikt om aan te vallen, om te verdedigen of dient als jachtwapen. Vaak in de hand van goden afgebeeld. Kan een waarschuwing zijn.

U+269C
Gouden bloem emoji U+269C
 Fleur de lis

Het symbool van de Franse lelie, meestal in de kleur goud of geel afgebeeld, wordt als ridderlijk beschouwd. Wordt gebruikt in de Franse wapenkunst (heraldiek). Het decoratieve symbool is ook te vinden in logo’s en het embleem van de wereldorganisaties van de scouting.

U+267B
Recycling emoji U+267B
 Recycling symbool

Groen recyclingsymbool dat bestaat uit drie pijlen die tegen de klok in draaien. Het geeft aan dat iets kan worden hergebruikt en is vaak te vinden op verpakkingen.

U+1F22F
Squared CJK Unified Ideograph-6307 U+1F22F
🈯 Gereserveerd button

In het Chinees wordt dit symbool uitgesproken als ‘zhi’ en in het Japans als ‘yubi’. Dit kan worden vertaald als ‘vinger’ of ‘teen’ die een bepaalde richting of plaats aanwijst.

U+1F4B9
Grafiek emoji U+1F4B9
💹 Grafiek met opwaartse curve en yen teken

De koers staat gunstig om geld te wisselen! De grafiek geeft de valutawaarde van de Japanse yen weer. De opwaartse curve staat voor de economie en de handel.

U+1F310
Wereldbol met meridianen U+1F310
🌐 Wereldbol met meridianen

Afbeelding van de planeet aarde met lengte- en breedtegraden (meridianen). Deze emoji staat symbool voor internationalisering, bijvoorbeeld wereldwijde bewegingen of het World Wide Web. Op iOS-apparaten is het een pictogram voor het wijzigen van de taal.

U+1F4A0
Diamant emoji Whatsapp U+1F4A0
💠 Diamantvorm met stip in het midden

Deze emoji staat symbool voor het Japanse Kawaii, een deel van de Japanse cultuur dat om schattigheid draait. Het woord Kawaii betekent letterlijk vertaald: lieflijk en schattig. Lijkt op de vorm van een bloem.

U+24C2
Letter M in cirkel U+24C2
 Omcirkelde Latijnse hoofdletter M

Ik zie je op het metrostation! Dit bord is meestal te vinden in grote steden en dient als wegwijs voor het openbaar vervoer, omdat de metrolijnen ondergronds lopen. Het bord geeft aan waar het metrostation zich bevindt.

U+1F300
Spiraal emoji U+1F300
🌀 Cycloon

Dit symbool voor een cycloon (hevige wervelstorm in de tropen) kan betekenen: voorzichtig, er komt iets op je af. De spiraalvorm kan ook decoratief worden gebruikt. Oorspronkelijk is dit het symbool voor duizeligheid (ik ben duizelig).

U+1F4A4
Slaap symbool U+1F4A4
💤 Symbool voor slapen

Ik ga vanavond vroeg naar bed! De Zzz illustreert in stripverhalen dat iemand slaapt. Het symbool wordt gebruikt om aan te geven dat iemand moe of slaperig is, maar kan ook duiden op desinteresse en verveling.

U+1F6BE
WC symbool U+1F6BE
🚾 WC

Ik ga even naar het toilet! De afkorting komt van het Engelse Water Closet. In Duitsland wordt het daarom ook vaak afgekort als Klo. In enkele landen wordt dit symbool in openbare gelegenheden gebruikt voor het toilet.

U+1F233
Onbezet emoji U+1F233
🈳 Onbezet teken

Hier is nog iets vrij. Japanse emoji voor leegstand of beschikbaarheid. Wordt onder andere gebruikt als verwijzing naar vrije parkeerplaatsen en hotels.

U+1F202
Kosteloos symbool U+1F202
🈂 Kosteloos

Emoji verwijst naar een kosteloze aanbieding, meestal in verband met een service. In Japan wordt dit symbool vaak gebruikt als aanduiding voor gratis eten of drinken.

U+1F6C5
Bord koffer met sleutel U+1F6C5
🛅 Bagagekluis

Symbool voor Bagagekluizen, waar bagage tegen een vergoeding veilig opgeborgen kan worden. Ze bevinden zich bijvoorbeeld bij luchthavens, of in Japan op busstations.

U+1F6B9
Symbool voor herentoilet Whatsapp U+1F6B9
🚹 Herentoilet

“Even kijken of ik nog een jongetje ben”. Dit symbool geeft aan welke toiletingang voor de heren de juiste is. Mannen brengen meer tijd op het toilet door dan vrouwen, maar zoeken het toilet ook minder op.

U+1F6BA
Symbool damestoilet Whatsapp U+1F6BA
🚺 Damestoilet

Met het vrouwelijke figuur wordt de damestoilet aangeduid. Een bekend mysterie is nog altijd de vraag waarom vrouwen vaak samen naar het toilet gaan. Kan heel algemeen als symbool gebruikt worden om het vrouwelijke geslacht aan te geven.

U+1F6BC
Baby symbool U+1F6BC
🚼 Baby

Het symbool geeft aan in welke ruimte de baby verschoond kan worden. Emoji verwijst naar pasgeborenen of naar een zwangerschap.

U+1F3A6
Bioscoop emoji Whatsapp U+1F3A6
🎦 Bioscoop

Zin om een filmpje te kijken? Filmprojector of bioscoopwand met gordijnen. Emoji stelt de bioscoop voor.

U+1F523
Input symbool U+1F523
🔣 Invoersymbool

Toetsenbordknop met een Japans postgebouw, een muzieknoot, een &-teken, en een procentteken. Symbool voor het overschakelen van de alfabetische toetsen naar de numerieke of naar de speciale tekens.

U+1F196
NG symbool U+1F196
🆖 NG-knop

Dat vind ik niet goed. NG staat voor “No Good” en wordt in Japan gebruikt als het tegenovergestelde van OK. De afzender wil je voor een fout behoeden of je ergens voor waarschuwen.

U+30
Toets nul symbool U+30
0️⃣ Toets nul

Toetsenbordtoets met afgeronde hoeken en het getal 0 in het midden. Vriespunt van water. Iemand is een totale nul!

U+31
Toets een symbool U+31
1️⃣ Toets 1

Kwadraat met afgeronde hoeken en het getal 1 in het midden. Lijkt op een toetsenbordtoets. Kan gebruikt worden om numerieke gegevens te benadrukken, bijvoorbeeld een jaartal.

U+32
Toets twee symbool U+32
2️⃣ Toets 2

Kwadraat met afgeronde hoeken en het getal 2 in het midden. Lijkt op een toetsenbordtoets. Symbool van tegenstanden, bijvoorbeeld man en vrouw of yin en yang.

U+34
Toets vier symbool U+34
4️⃣ Toets 4

Toetsenbordtoets met afgeronde hoeken en het getal 4 in het midden. Vier windrichtingen, vier jaargetijden. Staat in de westerse wereld voor geluk (Klavertje 4) en is in Azië een ongeluksgetal.

U+37
Toets zeven symbool U+37
7️⃣ Toets 7

Toetsenbordtoets met het getal 7 in het midden. Het aantal dagen in een week. Komt vaak in sprookjes voor, bijvoorbeeld Sneeuwwitje en de 7 dwergen, de wolf en de 7 geitjes.

U+20E3
Hashtag emoji U+20E3
#️⃣ Toets met hekje

Mag ik je markeren? Emoji is een afbeelding van een toetsenbordtoets met een hekje. Is bekend als hashtag en wordt gebruikt voor communicatie op social media, zoals Twitter en Facebook. Wordt ook gebruikt om het beltegoed van de mobiele telefoon op te vragen.

U+1F53D
Driehoek naar beneden Facebook U+1F53D
🔽 Pijltoets naar beneden

Geometrisch teken met een naar beneden wijzende driehoek. Kan voor navigatie gebruikt worden (omlaag of naar beneden) of om in de communicatie iets te benadrukken.

U+27A1
Pijl rechts emoji U+27A1
 Pijl naar rechts

De volgende graag! Een naar rechts wijzende pijl kan op de volgende persoon of in een groep duiden of op een voorwerp. Kan ook gebruikt worden om de chatpartner een bepaalde richting aan te geven.

U+2B05
Pijl links Whatsapp U+2B05
 Pijl naar links

Richting naar het westen. Deze pijl wordt gebruikt om een richting aan te geven. Iemand moet naar links kijken. Vaak wordt met deze emoji ook op een ervoor gedane uitspraak gewezen.

U+2B06
Pijl naar boven symbool U+2B06
 Pijl naar boven

De pijl geeft de richting aan, symbolisch of letterlijk. “Het gaat langzaam weer opwaarts met mij”, of, “Dat heb ik je in het vorige bericht al gezegd”.

U+1F504
Twee pijlen emoji U+1F504
🔄 Pijlen tegen de klok in

Zich tegen de klok indraaiende pijlen. Deze toets wordt op het internet gebruikt om de pagina te actualiseren. Kan symbolisch gebruikt worden voor een nieuwe start of een nieuw begin, of om uit te drukken dat iets zich herhaalt.

U+1F3B5
Muzieknoot symbool U+1F3B5
🎵 Muzieknoot

Stukje uit een muziekblad. Twee achtste noten die met een balkje aan elkaar verbonden zijn. Heeft betrekking op een nummer of het luisteren naar muziek, bijvoorbeeld op de radio.

U+1F3B6
Muzieknoten symbool U+1F3B6
🎶 Muzieknoten

Ik hou van muziek! De muzieknoten zijn onderdeel van een lied en worden gebruikt in samenhang met muziek of zingen. De stemming is super en je zingt wat voor je uit. Symbool voor het streven naar harmonie.

U+1F4B2
Dollar emoji U+1F4B2
💲 Dollarteken

Je hebt al dollartekens in je ogen! Synoniem voor rijkdom en waardevolle spullen. Kan betrekking hebben op geen, of niet voldoende, of verloren geld. Er is tijdens het shoppen teveel geld uitgegeven of er is iets heel duurs gekocht.

U+1F4B1
Dollar Yen emoji U+1F4B1
💱 Valutawissel

Dollar- en Yen teken met pijlen. Soms ook met euro en pond. Staat voor geldwissel tussen twee valuta’s.

U+2122
TM symbool U+2122
 TM Trade Mark teken

Cirkel met een T en M in het midden. Een trademark (handelsmerk), wordt in de Verenigde Staten achter een merknaam gebruikt. Kan niet zonder uitdrukkelijke toestemming worden gebruikt. Wordt vaak bij het chatten grappend gebruikt met zelfverzonnen namen, bijvoorbeeld tomatensausmaaktmooiepunten TM shirt.

U+A9
Copyright symbool U+A9
© Copyright symbool

Cirkel met een C in het midden. De C staat voor copyright (auteursrecht). De rechten van de maker van een werk worden bij wet beschermd. Alleen hij kan beslissen over de publicatie, distributie of duplicatie van zijn werk.

U+AE
R symbool Whatsapp U+AE
® Gedeponeerd handelsmerk

Cirkel met een R in het midden. De R staat voor Registerd (geregistreerd). Het handelsmerk mag alleen gebruikt worden voor geregistreerde handelsmerken. Het merkenrecht beschermt zo goederen en diensten tegen imitatie.

U+3030
Golvende lijn U+3030
 Golvende lijn

Het golvend streepje heeft in de Aziatische toetsenbordsymbolen dezelfde betekenis als het koppelteken in het Latijn.

U+27B0
Gekrulde lus emoji U+27B0
 Lus

De lus ‘curly loop’ komt uit Japan. Heeft gelijkenis met een astrologisch symbool en wordt ook als geheime code gebruikt. Psst! Vertel het aan niemand!

U+27BF
Dubbele gekrulde lus U+27BF
 Dubbele lus

De dubbele ‘curly loop’ staat in Japan bekend voor een gratis nummer. Heeft gelijkenis met het symbool van een cassetterecorder of antwoordapparaat.

U+2716
X emoji U+2716
 Dikgedrukt kruis

Daar ben ik het niet mee eens! Emoji kan gebruikt worden om een onwaarheid te markeren. Wordt in de sport ook als symbool voor het woord ‘tegen’ gebruikt.

U+267E
Oneinidgheid symbool U+267E
 Oneindigheid

Mijn liefde voor jou is oneindig! De liggende acht is een wiskundig teken voor een oneindig getal. Kan verschillende betekenissen hebben. Symbool voor een vicieuze cirkel, bijvoorbeeld een slang die in zijn eigen staart bijt. Wordt bij tarotkaarten gebruikt als symbool voor heelheid. Staat ook voor eeuwige verbondenheid in vriendschap en de liefde.

U+1F441
Oog in tekstballon Whatsapp U+1F441
👁️‍🗨️ Oog in tekstballon

Het oog in de tekstballon representeert de anti-pestcampagne “I am a witness”. Deze maakt zich sterk tegen online misbruik en cyberpesten.

U+1F51A
End pijl emoji U+1F51A
🔚 END met pijl naar links erboven

“De relatie is voorbij”, of “Het aanbod eindigt snel”. De naar links wijzende pijl met het woord END kan ook betekenen dat je naar het eind van een lied of film wilt scrollen of klikken. Ook kan het een gevoelstoestand uitdrukken, bijvoorbeeld : “ik ben aan het einde van mijn Latijn”.

U+1F519
Back pijl Whatsapp U+1F519
🔙 BACK met pijl naar links

Een pijl naar links wijzend met het woord ‘terug’ eronder. Kan letterlijk of figuurlijk gebruikt worden. “Draai je om en neem een andere weg.” Opnieuw beginnen of terugkeren naar iets.

U+1F51B
On pijl U+1F51B
🔛 ON met pijl

Een pijl wijzend naar links en naar rechts met het woord ‘ON’ eronder. Het gaat ver of het wordt tijd om verder te gaan. Het belangrijkste is om gewoon te beginnen, het maakt niet uit in welke richting, want beide richtingen zullen je dichter bij het doel brengen.

U+1F51D
Top emoji U+1F51D
🔝 TOP met pijl

Dat vind ik TOP! Emoji wijst letterlijk en symbolisch naar boven. Wordt vaak gebruikt om met het bovenstaande nog eens aan de gang te gaan.

U+1F51C
Soon emoji U+1F51C
🔜 SOON met pijl naar rechts

Ik ben er zo! Een afbeelding van het woord ‘soon’ met een pijl. Iets wordt gauw (Engels: soon) geregeld of zo snel als mogelijk.

U+2714
Vinkje Whatsapp U+2714
 Dikgedrukt vinkje

Die zaak kan worden afgevinkt! Een taak is succesvol afgerond, of alle voorbereidingen zijn getroffen. Alles gaat goed en verloopt naar wens.

U+1F518
Radioknop emoji U+1F518
🔘 Radioknop

Hey, luister eens naar deze nieuwe hit! De radioknop wordt meestal gebruikt als het over muziek gaat. Het is een van de minst gebruikte emoji.

U+26AA
Witte cirkel Whatsapp U+26AA
 Witte cirkel

Kan duiden op een verloving, omdat de ronde vorm van de witte cirkel doet denken aan een ring. Symbool staat voor aseksualiteit of genderneutraal.

U+26AB
Zwarte cirkel symbool U+26AB
 Zwarte cirkel

Afbeelding van een perfecte zwarte cirkel. De geometrische vorm kan een verwijzing zijn naar een black-out of totale duisternis. De kleur zwart drukt meestal negatieve gevoelens of aversies uit.

U+1F534
Rode cirkel emoji U+1F534
🔴 Grote rode cirkel

De rode cirkel wordt meestal gebruikt om een tekstbericht te markeren. Heeft geen negatieve of positieve bijbedoeling. Ook een symbool voor kickball (een sport, vergelijkbaar met honkbal).

U+1F538
Kleine oranje ruit emoji U+1F538
🔸 Kleine oranje diamant

’s Werelds grootste oranje diamant van 14,82 karaat werd in 2013 geveild voor het recordbedrag van 30 miljoen euro. Oranje diamanten staan bekend om hun vuur en pracht. Stikstof is verantwoordelijk voor de oranje kleur.

U+1F539
Blauwe ruit emoji U+1F539
🔹 Kleine blauwe diamant

De diamant staat voor onoverwinnelijkheid en zuiverheid. Blauwe diamanten zijn zeer zeldzaam en de bekendste is de Hopediamant, waarvan men zegt dat het de bezitter ongeluk brengt.

U+1F533
Zwart vierkant met witte rand U+1F533
🔳 Witte vierkante knop

Het zwarte vierkant met de witte rand stelt een knop voor, maar kan ook worden gebruikt als een geometrische vorm of decoratief.

U+25FC
Zwart vierkant U+25FC
 (Zwart) Middelgroot vierkant

Ik voel me helemaal niet zo goed vandaag! De betekenis van dit vierkant is contextafhankelijk. Kan bijvoorbeeld ook in verband met zwarte outfits worden gebruikt.

U+1F508
Luidspreker emoji U+1F508
🔈 Luidspreker

Er kwam zojuist een aankondiging over de luidspreker! Kan ook verwijzen naar een gesprek of naar muziek. Deze emoji wordt vaak geassocieerd met het nachtleven.

U+1F507
Luidspreker gedempd U+1F507
🔇 Gedempte luidspreker

Stil nu! Het geluid van de luidspreker is uitgeschakeld. Iemand moet stil zijn of direct ophouden met praten. Misschien zit je in de bioscoop of in de bibliotheek waar je het geluid van je telefoon moet uitzetten.

U+1F50A
Geluidsterkte verhogen U+1F50A
🔊 Luidspreker met drie geluidsgolven

“Ik kan je niet verstaan”, of, “Dat is veel te luid!” Het volume is niet optimaal en moet dienovereenkomstig worden aangepast. Symbool op technische apparaten om het volume te verhogen.

U+1F514
Bel Whatsapp U+1F514
🔔 Bel

Ik neem straks contact met je op! De gouden bel staat symbool voor berichten op mobiele telefoons en voor beltonen. Kan ook gebruikt worden als kerstbel.

U+1F515
Doorgestreepte bel U+1F515
🔕 Bel met schuine streep

Het geluid van de telefoon is uitgezet. De doorgestreepte bel kan een aanwijzing zijn: je bevindt je in een rustige omgeving, bijvoorbeeld in de bioscoop of in de bibliotheek en moet daarom het geluid van je mobiel uitzetten.

U+1F4E3
Megafoon Facebook U+1F4E3
📣 Megafoon

Go, go, go, team! Of het nu gaat om een sportevenement, demonstraties of aankondigen van politie of brandweer. De trechtervorm stuurt het geluid uit en maakt het mogelijk woorden over lange afstanden begrijpelijk te maken.

U+1F4E2
Openbare luidspreker U+1F4E2
📢 Luidspreker openbare aankondigingen

Ik moet een aankondiging doen! Afbeelding van een luidspreker die wordt gebruikt om aankondigingen in openbare ruimtes te doen, bijvoorbeeld op sportvelden of evenementen.

U+1F4AC
Tekstballon emoji U+1F4AC
💬 Tekstballon

We moeten erover praten! Tekstballon smiley met drie stippen. Kan ook betekenen: momentje, ik ben nu even in gesprek.

U+1F4AD
Gedachtenwolk symbool U+1F4AD
💭 Gedachtenwolk

In strips geeft de gedachtenwolk aan wat de personage aan het denken is. Kan betrekking hebben op een innerlijke dialoog, een procedure moet worden overwogen, of een beslissing moet nog worden genomen. Staat voor dagdromen.

U+1F5EF
Tekstballon schreeuwen U+1F5EF
🗯️ Boze tekstballon

Verdorie, waar ben je?! De gekartelde rand van de tekstballon symboliseert een luide, boze stem. Iemand schreeuwt, is geïrriteerd of maakt ruzie.

U+2660
Schoppen emoji U+2660
 Schoppen symbool

Ik heb nog steeds een aas achter de hand. Deze emoji wordt meestal gebruikt in verband met poker en kaartspellen. De schoppenaas is de meest waardevolle kaart bij het bridgen, en tweede meest waardevolle bij het skaat kaartspel.

U+2663
Zwart klaverblad U+2663
♣‍️ Speelkaart klaveren

Het symbool voor de klaveren speelkaart is een driebladig klaverblad. Verwijst naar kaartspellen, voornamelijk poker. Kan een betrekking hebben op een gezellig avondje kaarten thuis of een uitstapje naar het casino. Het driebladige klaverblad symboliseert ook de eenheid van lichaam, geest en ziel.

U+2665
Haren speelkaart Whatsapp U+2665
 Harten speelkaart

Eén van de vier kleuren in het kaartspel. Het hart staat in het algemeen voor gevoelens en romances. Kansen moeten gepakt worden en risico’s moeten worden genomen.

U+2666
Ruiten emoji U+2666
♦‍️ Speelkaart ruiten

Zin in een spelletje poker? Ruiten is een kleur in het Franse kaartspel. Kaarten worden ook gebruikt voor waarzeggerij, waarbij ruiten een teken is van zegen en materiële rijkdom.

U+1F0CF
Joker speelkaart Whatsapp U+1F0CF
🃏 Joker speelkaart

Ik heb nog een joker achter de hand! De joker komt in verschillende spellen voor en kan elke kaart vervangen. Meestal staat op de kaart een nar afgebeeld, die zijn gezicht verbergt achter een masker.

U+1F3B4
Bloemkaart symbool U+1F3B4
🎴 Japanse bloemkaart

Japanse speelkaarten (Hanafuda) met bloemmotieven. Voor elke maand zijn er verschillende kaarten met verschillende waarden, in totaal 48 kaarten. De volle maankaart hoort bij de maand augustus.