Symbolen emoji met betekenis

Hier vind je de lijst met symbolen en tekens emoji voor Whatsapp, Facebook en co met betekenis en unicode. Veel plezier op ontdekkingsreis in de bonte wereld van emoji’s!

Categorie: symbolen en tekens

Emoji Betekenis Unicode
Rood hart emoji U+2764 ❤ Rood hart
Het rode hart is het klassieke symbool voor de liefde. Drukt passie en romantiek uit, maar kan ook worden gebruikt in een niet-romantisch verband voor vriendschap en diepe verbondenheid.
U+2764
Oranjegekleurd hart U+1F9E1 🧡 Oranje hart
De hartvorm is het symbool van liefde. De oranje kleur kan duiden op een halfslachtige verliefdheid, of je wilt geen relatie maar wel gewoon vrienden zijn.
U+1F9E1
Geel hart emoji U+1F49B 💛 Geel hart
Een hart van goud. Staat voor oprechte liefde en zuiverheid. Dit hart is niet zozeer romantisch bedoeld, maar staat voor geluk, vriendschap en levensvreugde.
U+1F49B
Groen hart Whatsapp U+1F49A 💚 Groen hart
Een groen hart wordt gebruikt als symbool voor het leven of levensstijl (bijvoorbeeld gezonde voeding) en liefde voor de natuur. Het groene hart staat ook bekend als een jaloers hart en kan in die zin duiden op relatieproblemen of hoop op verzoening. Deze emoji wordt veel gebruikt op de Ierse feestdag: St. Patrick’s Day.
U+1F49A
Blauw hart emoji U+1F499 💙 Blauw hart
In jou heb ik het volste vertrouwen! Het blauwe hart staat voor platonische liefde, trouw, loyaliteit en vriendschap, maar ook voor autisme, liefde voor de watersport of uiting van een fetisj.
U+1F499
Paars hart U+1F49C 💜 Paars hart
Een paars hart staat symbool voor begrip en liefdevol medeleven, genegenheid en zorg. Deze emoji wordt veel gebruikt voor Moederdag of voor berichten tussen ouders en kinderen. Kan ook gebruikt worden door trendsetters of beroemdheden als symbool voor glamour of rijkdom. In de VS is het een symbool voor gewonde soldaten.
U+1F49C
Zwart hart emoji U+1F5A4 🖤 Zwart hart
Het zwarte hart duidt op zwartgallige humor. Het kan de donkere kant van de ziel weerspiegelen. Deze emoji kan ook duiden op verdriet en kommer en kwel.
U+1F5A4
Gebroken hart emoji U+1F494 💔 Gebroken hart
Ik ben ontzettend ongelukkig! Het gebroken hart staat voor verdriet en lijden. Iemand heeft liefdesverdriet.
U+1F494
Hart uitroepteken emoji U+2763 ❣ Hart uitroepteken
Daar ben ik het roerend mee eens! Een hart met een stip eronder vormt een decoratief uitroepteken. Het is een gebaar dat uit het hart komt en daarmee wordt extra benadrukt dat je iets of iemand echt heel leuk vindt.
U+2763
Twee harten Whatsapp U+1F495 💕 Twee harten
Er hangt liefde in de lucht! Maar deze emoji kan ook in minder romantische zin gezien worden als leuke versiering of als uiting van genegenheid voor iemand of vriendschappen tussen meiden.
U+1F495
Draaiende harten Whatsapp U+1F49E 💞 Om elkaar draaiende harten
De om elkaar draaiende harten stellen de liefde tussen twee personen voor. Iemand wil graag jouw hart voor zich winnen.
U+1F49E
kloppend hart emoji U+1F493 💓 Kloppend hart
Ik hou zoveel van jou! Het kloppende hart symboliseert een stevige band en drukt sterke gevoelens uit voor iemand of iets. Het is ook een symbool van het leven: er is een baby onderweg.
U+1F493
Drie harten in één U+1F497 💗 Groter groeiend hart
De drie harten in elkaar stellen een steeds groter wordend hart voor. De gevoelens worden dieper en dieper, de liefde groeit. De hartslag neemt toe en het hart stelt zich open voor een emotioneel gesprek of geweldige ervaring.
U+1F497
Fonkelend hart U+1F496 💖 Fonkelend hart
Ik vind je gewoon geweldig! Een fonkelend hart betekent dat iemand verliefd op je is. Volhouden wordt beloond!
U+1F496
Hart met pijl emoji U+1F498 💘 Hart met pijl
Je bent door de pijl van Cupido geraakt: je bent hopeloos verliefd! Deze emoji wordt gebruikt voor romantische gevoelens te uiten in berichten en wordt veel gebruikt rond Valentijnsdag.
U+1F498
Hart met strik U+1F49D 💝 Hart met strik
Ik schenk jou mijn liefde of iemand geeft jou zijn hart. Een doos in de vorm van een hart met cadeaulint kan chocolaatjes of sieraden bevatten. Een populaire emoji voor Valentijnsdag of verjaardagen.
U+1F49D
Hart ingelijst U+1F49F 💟 Hartdecoratie
Deze decoratieve variant van het hartsymbool staat voor liefde, aandacht en genegenheid van de gesprekspartner.
U+1F49F
Peace teken U+262E ☮ Vredeteken
Love, peace & harmony. In de jaren ’60 was het vredeteken het symbool voor de protesten tegen kernenergie, maar tegenwoordig kent men het vooral als symbool voor de vrede. De emoji symboliseert innerlijke balans, of er moet een ruzie worden bijgelegd, of het wordt gebruikt om chatpartners te vragen vreedzaam met elkaar om te gaan.
U+262E
Ster en halve maan U+262A ☪ Ster en halve maan
“We gaan naar Turkije”, of “De ramadan begint”. Hilal (Arabisch voor de sikkel van de wassende maan) en de vijfpuntige ster vormen samen een belangrijk moslimsymbool en komt ook veel voor op verschillende landenvlaggen.
U+262A
Ohm emoji U+1F549 🕉 Ohm
“Ohm”(Sanskriet). De mantra wordt als heilig beschouwd in religies zoals het boeddhisme en het hindoeïsme en als oergeluid van de schepping van het universum. Tevens bekend als Namaste symbool staat deze emoji voor spirituele ontwikkeling, meditatie en yoga.
U+1F549
Wiel van Dharma emoji U+2638 ☸ Wiel van Dharma
Een belangrijk teken in het hindoeïsme en het boeddhisme. Het symbool is een van de oudste symbolen uit het boeddhisme en stelt een chakrawiel voor met 8 spaken (het achtvoudige pad). Geeft aan dat alleen het lichaam sterft en de ziel in een andere gedaante voortleeft (verlichting).
U+2638
Davidster emoji U+2721 ✡ Davidster
De davidster is een belangrijk symbool van het volk Israël en de joodse religie, daarom staat hij ook op de nationale vlag. Deze emoji wordt veel gebruikt rondom Chanoeka.
U+2721
zespuntige ster symbool U+1F52F 🔯 Pentagram
De zespuntige ster met stip in het midden verbindt twee driehoeken: verbinding van tegenstellingen. Het pentagram staat voor meerdere zaken symbool: voor de vrijmetselarij, vereniging van geest en materie, verdrijving van boze geesten en demonen.
U+1F52F
Menora emoji U+1F54E 🕎 Menora
De chanoekia is een negenarmige kandelaar en deze wordt alleen tijdens het chanoekafeest gebruikt. Elke kaars staat voor een dag van het achtdaagse feest. Met de negende kaars worden de andere kaarsen aangestoken.
U+1F54E
Yin Yang emoji U+262F ☯ Yin Yang
De yin yang emoji staat voor de onderlinge verbondenheid van tegengestelde dingen, zoals lichaam en geest en is ook het symbool voor balans en stabiliteit.
U+262F
Orthodox kruis U+2626 ☦ Orthodox kruis
Het Russisch-orthodoxe kruis is een aanvulling op het kruis van het christendom, en bekend om de extra ‘voetensteun’. In het Oosterse christendom wordt het kruis niet als lijden gezien van Jezus maar als symbool van overwinning: de overwinning van Jezus over de dood.
U+2626
Knielende persoon emoji U+1F6D0 🛐 Gebedsplaats
De knielende persoon onder een dak symboliseert een plaats waar men kan bidden. Dit kan een kerk of moskee zijn. Het symbool is bijvoorbeeld te vinden op vluchthavens.
U+1F6D0
U-vorm met golven emoji U+26CE ⛎ Slangendrager
De slangendrager (Ophiuchus) is één van de 48 klassieke sterrenbeelden van Ptolemeus in de Griekse mythologie. Het staat ook bekend als het vergeten 13e sterrenbeeld.
U+26CE
Ram sterrenbeeld U+2648 ♈ Ram
Symbool voor het sterrenbeeld ram. Een ram is strijdlustig, actief en ondernemend, spontaan en meestal in de liefde de dominerende partner.
U+2648
Stier sterrenbeeld emoji U+2649 ♉ Stier
Symbool voor het sterrenbeeld stier (21 april-21 mei). De stier is volhardend en heeft een goede smaak voor mooie dingen. Hij laat zich niets wijsmaken en leeft zijn eigen ritme.
U+2649
Tweelingen sterrenbeeld U+264A ♊ Tweelingen
Symbool voor het sterrenbeeld tweelingen (21 mei-21 juni). De drang naar afwisseling en behoefte aan beweging zijn typische kenmerken van het sterrenbeeld Tweelingen. Ze zijn ontzettend nieuwsgierig.
U+264A
Kreeft sterrenbeeld emoji U+264B ♋ Kreeft
Symbool voor het sterrenbeeld kreeft. Kreeften worden beschreven als zachtaardig, behulpzaam en bescheiden.
U+264B
Leeuw sterrenbeeld U+264C ♌ Leeuw
Symbool voor het sterrenbeeld leeuw. De periode voor het sterrenbeeld leeuw ligt tussen 23 juli en 23 augustus. Leeuwen zijn zelfbewust, gastvrij en vrijgevig.
U+264C
Maagd emoji U+264D ♍ Maagd
Symbool voor het sterrenbeeld maagd. Een maagd weet wat ze wil, hoe ze het wil en hoe ze het bereikt.
U+264D
Weegsschaal sterrenbeeld emoji U+264E ♎ Weegschaal
Symbool voor het sterrenbeeld weegschaal. Weegschalen houden van harmonie, zijn evenwichtig en diplomatiek. Met goede manieren en etiquette scoor je bij de weegschaal punten!
U+264E
Schorpioen sterrenbeeld emoji U+264F ♏ Schorpioen
De schorpioen is het achtste teken in de dierenriem. De periode voor de schorpioen ligt tussen 24 oktober en 22 november. Schorpioenen willen alles doorgronden en onderzoeken. Ze zijn kieskeurig en verkiezen de waarheid boven alles.
U+264F
Boogschutter emoji U+2650 ♐ Boogschutter
De pijl met het dwarsliggende streepje wordt gebruikt als symbool voor het sterrenbeeld boogschutter. Boogschutters worden gezien als onafhankelijk, gul en optimistisch.
U+2650
Steenbok U+2651 ♑ Steenbok
De periode tussen 22 december en 20 januari hoort bij het sterrenbeeld steenbok. De steenbok gelooft alleen wat hij met eigen ogen ziet. Je hoeft hem dan ook niets wijs te maken!
U+2651
Waterman sterrenbeeld U+2652 ♒ Waterman
Symbool van het sterrenbeeld waterman. De tussen 21 januari en 19 februari geboren watermannen zijn originele tijdgenoten, staan open voor nieuwe dingen en houden van afwisseling.
U+2652
Vissen sterrenbeeld U+2653 ♓ Vissen
Mensen met het sterrenbeeld vissen (20 februari-20 maart) onderscheiden zich van anderen door hun sterke gevoeligheid. Ze kunnen goed luisteren en blijven je trouw terzijde staan.
U+2653
ID symbool Whatsapp U+1F194 🆔 ID button
De hoofdletters ID staan afgekort voor identificatienummer. Dit nummer maakt een directe toewijzing mogelijk naar een object, mensen of andere zaken.
U+1F194
Biologisch gevaar symbool U+2623 ☣ Biologisch gevaar waarschuwing
Het symbool voor biologisch gevaar waarschuwt voor biologische stoffen die een bedreiging vormen voor mens en milieu. Kan duiden op iemand die gaat werken, terwijl hij een besmettelijke ziekte onder de leden heeft.
U+2623
Mobiele telefoon uit symbool U+1F4F4 📴 Mobiele telefoon uit
Mobiele telefoons moeten soms uitgeschakeld staan, bijvoorbeeld in de bioscoop of in het ziekenhuis. Deze emoji kan ook gebruikt worden om aan te geven: ik ben niet bereikbaar!
U+1F4F4
Bloem met tekst emoji U+1F4AE 💮 Japanse witte bloem
Witte bloem met Japanse tekst: “Zeer goed gedaan!” Dit symbool wordt in Japanse scholen als stempel gebruikt voor goede prestaties.
U+1F4AE
Mahjong emojii U+1F004 🀄 Mahjong steen Rode draak
Een steen uit het Japanse Mahjong spel met afbeelding van een rode draak. De speler die als eerste alle stenen met figuren en een paar heeft, wint het spel. De rode draak is een van die figuren.
U+1F004
Squared CJK Unified Ideograph-7981 U+1F251 🉑 Acceptabel
Dat vind ik goed! Deze emoji wordt in het Japans uitgesproken als “ka” en in het Chinees als “ke” en betekent zoveel als: mogelijk, passend, of ook: toegestaan.
U+1F251
Trilmodus symbool U+1F4F3 📳 Trilmodus
Afbeelding van een smartphone, waarvan het geluid is uitgezet en de trilmodus aangezet. Deze emoji kan gebruikt worden als verzoek om niet te storen, of als verzoek om een antwoord op iets te geven.
U+1F4F3
Squared CJK Unified Ideograph-6709 U+1F236 🈶 Betaalplicht
Dit is niet gratis! Afbeelding van een Japanse en Chinese uitdrukking. Deze heeft de betekenissen: tol, vergoeding of bezit.
U+1F236
Squared CJK Unified Ideograph-7121 U+1F21A 🈚 Zonder kosten
Deze emoji is in Japan bekend als symbool voor de gratis omroepdienst. Het wordt gebruikt voor aanbiedingen waaraan geen kosten zijn verbonden. Kan ook gebruikt worden als: "ik heb niets!” Is het tegenovergestelde van de betaalplicht emoji.
U+1F21A
Squared CJK Unified Ideograph-55b6 U+1F23A 🈺 Open
We zijn open! Dit Japanse symbool laat zien dat een zaak geopend is of een service verleend kan worden.
U+1F23A
Squared CJK Unified Ideograph-7533 U+1F238 🈸 Formulier
Deze emoji wordt in Japan gebruikt voor het labelen van aanvragen en formulieren. Ook staat het symbool voor de aap uit de dierenriem van de Chinese astrologie.
U+1F238
Squared CJK Unified Ideograph-6708 U+1F237 🈷 Maandelijks/maanteken
In het Japans betekent deze emoji ‘tsuki’ en in het Chinees ‘yue’. De vertaling is ‘maandelijks’ of ‘maan’. Het kan bijvoorbeeld duiden op een maandelijks verschuldigd bedrag.
U+1F237
Achtpuntige ster emoji U+2734 ✴ Achtpuntige ster
De achtpuntige ster wordt meestal gebruikt voor decoratie en staat symbool voor vreugde, levendigheid en uitbundigheid.
U+2734
VS emoji U+1F19A 🆚 VS button
VS staat hier voor ‘versus’ en dat is Latijn voor het woord “tegen’. Dit symbool wordt meestal gebruikt om twee dingen of situaties met elkaar te vergelijken. Bijvoorbeeld hamburger versus pizza, Klytsjko versus Tyson. Het symbool kan echter ook ‘bezwaar!’ betekenen.
U+1F19A
Circled Ideograph Advantage U+1F250 🉐 Korting
Hier kun je een koopje doen! In Japan staat dit symbool voor speciale aanbiedingen en kortingen.
U+1F250
Circled Ideograph Secret U+3299 ㊙ Geheim
Zeg hier niets over! Dit symbool wordt in Japan en China gebruikt om een geheim aan te duiden.
U+3299
Circled Ideograph Congratulation U+3297 ㊗ Gelukwens
Ik wens je veel succes! Symbool voor de beste wensen en zegeningen. Wordt ook gebruikt op nationale feestdagen.
U+3297
Geslaagd symbool U+1F234 🈴 Geslaagd teken
Afgesproken! Deze Japanse emoji kan voor een verbintenis staan, bijvoorbeeld in een partnerschap. Het kan ook op een ontmoeting weergeven. Het symbool wordt daarnaast ook toegepast als iemand voor iets, bijvoorbeeld een test of examen geslaagd is.
U+1F234
Japans bezet teken U+1F235 🈵 Vol/bezet teken
De Japanse tekst in het wit met een rode achtergrond staat voor volledige inzet en capaciteit. Het symbool wordt bijvoorbeeld gebruikt om aan te geven dat de auto weer vol is getankt, of om aan te geven dat het hotel geen kamers meer beschikbaar heeft. Is het tegenovergestelde van de emoji ‘vrij en onbezet’.
U+1F235
Discount emoji U+1F239 🈹 Discount teken
Het Japanse symbool voor ‘uitverkoop’. Het wordt voor kortingsacties op de deur van de winkel gehangen zodat de klant kan zien dat er korting valt te halen.
U+1F239
Verbod teken Japans U+1F232 🈲 Verbod teken
Let op: verbod! Dit Japanse teken houdt een verbod of beperking in. Een bepaalde handeling of actie is niet gewenst.
U+1F232
Rood kruis emoji U+274C ❌ Rood kruis
“Dat mag niet”, of, “Doe dat niet!” Het grote rode kruis wordt meestal gebruikt als er iets niet gewenst is, maar kan ook als teken voor vermenigvuldiging of een zoen staan.
U+274C
Vis vlaggen Facebook U+1F38F 🎏 Karper windzakken
Een vlaggenmast met zelfgemaakte Japanse windzakken in de vorm van karpers (Koi-Nobori). Op een kinderfeest worden twee grote karpers als symbool voor de ouders opgehangen en kleine exemplaren als symbool voor de kinderen.
U+1F38F
Rode cirkel met witte streep Whatsapp U+26D4 ⛔ Geen toegang
Tot hier en niet verder! Symbool voor ‘geen toegang’, of ‘ingang verboden’. Wordt ook toegepast als de chatpartner zich ergert.
U+26D4
Naambordje emoji U+1F4DB 📛 Naambordje
Een naambordje wordt gedragen voor identificatie, bijvoorbeeld op het werk. Het tulpvormige ontwerp wordt gebruikt op Japanse kleuterscholen.
U+1F4DB
Verboden emoji U+1F6AB 🚫 Geen toegang
Tot hier en niet verder! De toegang tot het gebouw of de ruimte is verboden. Lijkt op een verbodsteken, bijvoorbeeld ‘roken niet toegestaan’.
U+1F6AB
Woede emoji Whatsapp U+1F4A2 💢 Symbool van woede
Pictogram die veel gebruikt wordt in stripverhalen en manga strips, vaak in combinatie met het woord ‘BAM’. Het geeft aan waar een klap is neergekomen. Iemand is erg boos en geïrriteerd. Waarschuwing: let op, nu ben je te ver gegaan.
U+1F4A2
Thermaalbad emoji U+2668 ♨ Thermaalbad
Een warm thermaalbad met opstijgende dampen wordt gebruikt als symbool op Japanse kaarten. Ik zou graag een avondje met je willen ontspannen of laten we gaan zwemmen.
U+2668
Drietand emoji U+1F531 🔱 Drietand
De drietand wordt gebruikt om aan te vallen, om te verdedigen of dient als jachtwapen. Vaak in de hand van goden afgebeeld. Kan een waarschuwing zijn.
U+1F531
Uitroepteken emoji U+2757 ❗ (Dik) uitroepteken
Dit dikke (rode) symbool in de vorm van een uitroepteken wordt gebruikt om zorgen uit te drukken of om een wens te willen uitroepen.
U+2757
Wit uitroepteken ornament U+2755 ❕ Wit uitroepteken
Het witte uitroepteken vraagt om de aandacht ergens op te richten. In verband met de lichte kleur is het symbool minder dramatisch bedoeld dan het symbool met de rode uitroepteken.
U+2755
Rood uitroepteken emoji U+2753 ❓ (Zwart) uitroepteken
Pardon? Met het vraagteken wordt de hogere betekenis van de zojuist gestelde vraag onderstreept. De chatpartner verwacht direct antwoord.
U+2753
Wit vraagteken ornament U+2754 ❔ Wit vraagteken
De vraag moet direct beantwoord worden. Hoe meer vraagtekens, hoe dringender. Het is echter minder dwingend dan het symbool met het rode vraagteken.
U+2754
Dubbel uitroepteken symbool U+203C ‼ Twee uitroeptekens
De rode kleur en het dubbele aantal uitroeptekens versterken de betekenis van een bericht. Kan ook de urgentie benadrukken. Men hecht een groot belang aan hetgeen gezegd is, of men is geschokt door een bericht.
U+203C
100 emoji U+1F4AF 💯 Symbool 100 punten
Het getal 100 in rood, twee keer onderstreept. Deze emoji kan betekenen: ik ben trots, alles is perfect, ik ben het er 100% mee eens, ik had de volledige score in het examen.
U+1F4AF
Gouden bloem emoji U+269C ⚜ Fleur de lis
Het symbool van de Franse lelie, meestal in de kleur goud of geel afgebeeld, wordt als ridderlijk beschouwd. Wordt gebruikt in de Franse wapenkunst (heraldiek). Het decoratieve symbool is ook te vinden in logo’s en het embleem van de wereldorganisaties van de scouting.
U+269C
M emoji U+303D 〽 Japans leesteken
De gebogen M is een Japans leesteken dat de start van de zanger in een lied markeert. Het wordt ook gebruikt als symbool voor McDonald’s.
U+303D
Bord uitroepteken symbool U+26A0 ⚠ Waarschuwing
Je bent gewaarschuwd! Het zwarte uitroepteken in de gele driehoek is een universeel waarschuwingssymbool. Staat symbool voor potentieel gevaar of iemand begeeft zich op gevaarlijk terrein.
U+26A0
Let op kinderen teken U+1F6B8 🚸 Let op: kinderen
Bord voor automobilisten om bijzonder voorzichtig te rijden en aandacht te schenken aan kinderen die plotseling de weg op kunnen rennen. Deze borden staan dichtbij scholen of langs de weg waar zich dichtbij een school bevindt.
U+1F6B8
Recycling emoji U+267B ♻ Recycling symbool
Groen recyclingsymbool dat bestaat uit drie pijlen die tegen de klok in draaien. Het geeft aan dat iets kan worden hergebruikt en is vaak te vinden op verpakkingen.
U+267B
Squared CJK Unified Ideograph-6307 U+1F22F 🈯 Gereserveerd button
In het Chinees wordt dit symbool uitgesproken als ‘zhi’ en in het Japans als ‘yubi’. Dit kan worden vertaald als ‘vinger’ of ‘teen’ die een bepaalde richting of plaats aanwijst.
U+1F22F
Grafiek emoji U+1F4B9 💹 Grafiek met opwaartse curve en yen teken
De koers staat gunstig om geld te wisselen! De grafiek geeft de valutawaarde van de Japanse yen weer. De opwaartse curve staat voor de economie en de handel.
U+1F4B9
Wereldbol met meridianen U+1F310 🌐 Wereldbol met meridianen
Afbeelding van de planeet aarde met lengte- en breedtegraden (meridianen). Deze emoji staat symbool voor internationalisering, bijvoorbeeld wereldwijde bewegingen of het World Wide Web. Op iOS-apparaten is het een pictogram voor het wijzigen van de taal.
U+1F310
Diamant emoji Whatsapp U+1F4A0 💠 Diamantvorm met stip in het midden
Deze emoji staat symbool voor het Japanse Kawaii, een deel van de Japanse cultuur dat om schattigheid draait. Het woord Kawaii betekent letterlijk vertaald: lieflijk en schattig. Lijkt op de vorm van een bloem.
U+1F4A0
Letter M in cirkel U+24C2 Ⓜ Omcirkelde Latijnse hoofdletter M
Ik zie je op het metrostation! Dit bord is meestal te vinden in grote steden en dient als wegwijs voor het openbaar vervoer, omdat de metrolijnen ondergronds lopen. Het bord geeft aan waar het metrostation zich bevindt.
U+24C2
Spiraal emoji U+1F300 🌀 Cycloon
Dit symbool voor een cycloon (hevige wervelstorm in de tropen) kan betekenen: voorzichtig, er komt iets op je af. De spiraalvorm kan ook decoratief worden gebruikt. Oorspronkelijk is dit het symbool voor duizeligheid (ik ben duizelig).
U+1F300
Slaap symbool U+1F4A4 💤 Symbool voor slapen
Ik ga vanavond vroeg naar bed! De Zzz illustreert in stripverhalen dat iemand slaapt. Het symbool wordt gebruikt om aan te geven dat iemand moe of slaperig is, maar kan ook duiden op desinteresse en verveling.
U+1F4A4
WC symbool U+1F6BE 🚾 WC
Ik ga even naar het toilet! De afkorting komt van het Engelse Water Closet. In Duitsland wordt het daarom ook vaak afgekort als Klo. In enkele landen wordt dit symbool in openbare gelegenheden gebruikt voor het toilet.
U+1F6BE
Onbezet emoji U+1F233 🈳 Onbezet teken
Hier is nog iets vrij. Japanse emoji voor leegstand of beschikbaarheid. Wordt onder andere gebruikt als verwijzing naar vrije parkeerplaatsen en hotels.
U+1F233
Kosteloos symbool U+1F202 🈂 Kosteloos
Emoji verwijst naar een kosteloze aanbieding, meestal in verband met een service. In Japan wordt dit symbool vaak gebruikt als aanduiding voor gratis eten of drinken.
U+1F202
Bord koffer met sleutel U+1F6C5 🛅 Bagagekluis
Symbool voor Bagagekluizen, waar bagage tegen een vergoeding veilig opgeborgen kan worden. Ze bevinden zich bijvoorbeeld bij luchthavens, of in Japan op busstations.
U+1F6C5
Symbool voor herentoilet Whatsapp U+1F6B9 🚹 Herentoilet
“Even kijken of ik nog een jongetje ben”. Dit symbool geeft aan welke toiletingang voor de heren de juiste is. Mannen brengen meer tijd op het toilet door dan vrouwen, maar zoeken het toilet ook minder op.
U+1F6B9
Symbool damestoilet Whatsapp U+1F6BA 🚺 Damestoilet
Met het vrouwelijke figuur wordt de damestoilet aangeduid. Een bekend mysterie is nog altijd de vraag waarom vrouwen vaak samen naar het toilet gaan. Kan heel algemeen als symbool gebruikt worden om het vrouwelijke geslacht aan te geven.
U+1F6BA
Baby symbool U+1F6BC 🚼 Baby
Het symbool geeft aan in welke ruimte de baby verschoond kan worden. Emoji verwijst naar pasgeborenen of naar een zwangerschap.
U+1F6BC
Bioscoop emoji Whatsapp U+1F3A6 🎦 Bioscoop
Zin om een filmpje te kijken? Filmprojector of bioscoopwand met gordijnen. Emoji stelt de bioscoop voor.
U+1F3A6
Input symbool U+1F523 🔣 Invoersymbool
Toetsenbordknop met een Japans postgebouw, een muzieknoot, een &-teken, en een procentteken. Symbool voor het overschakelen van de alfabetische toetsen naar de numerieke of naar de speciale tekens.
U+1F523
NG symbool U+1F196 🆖 NG-knop
Dat vind ik niet goed. NG staat voor “No Good” en wordt in Japan gebruikt als het tegenovergestelde van OK. De afzender wil je voor een fout behoeden of je ergens voor waarschuwen.
U+1F196
Toets nul symbool U+30 0️⃣ Toets nul
Toetsenbordtoets met afgeronde hoeken en het getal 0 in het midden. Vriespunt van water. Iemand is een totale nul!
U+30
Toets een symbool U+31 1️⃣ Toets 1
Kwadraat met afgeronde hoeken en het getal 1 in het midden. Lijkt op een toetsenbordtoets. Kan gebruikt worden om numerieke gegevens te benadrukken, bijvoorbeeld een jaartal.
U+31
Toets twee symbool U+32 2️⃣ Toets 2
Kwadraat met afgeronde hoeken en het getal 2 in het midden. Lijkt op een toetsenbordtoets. Symbool van tegenstanden, bijvoorbeeld man en vrouw of yin en yang.
U+32
Toets vier symbool U+34 4️⃣ Toets 4
Toetsenbordtoets met afgeronde hoeken en het getal 4 in het midden. Vier windrichtingen, vier jaargetijden. Staat in de westerse wereld voor geluk (Klavertje 4) en is in Azië een ongeluksgetal.
U+34
Toets zeven symbool U+37 7️⃣ Toets 7
Toetsenbordtoets met het getal 7 in het midden. Het aantal dagen in een week. Komt vaak in sprookjes voor, bijvoorbeeld Sneeuwwitje en de 7 dwergen, de wolf en de 7 geitjes.
U+37
Hashtag emoji U+20E3 #️⃣ Toets met hekje
Mag ik je markeren? Emoji is een afbeelding van een toetsenbordtoets met een hekje. Is bekend als hashtag en wordt gebruikt voor communicatie op social media, zoals Twitter en Facebook. Wordt ook gebruikt om het beltegoed van de mobiele telefoon op te vragen.
U+20E3
Driehoek naar beneden Facebook U+1F53D 🔽 Pijltoets naar beneden
Geometrisch teken met een naar beneden wijzende driehoek. Kan voor navigatie gebruikt worden (omlaag of naar beneden) of om in de communicatie iets te benadrukken.
U+1F53D
Pijl rechts emoji U+27A1 ➡ Pijl naar rechts
De volgende graag! Een naar rechts wijzende pijl kan op de volgende persoon of in een groep duiden of op een voorwerp. Kan ook gebruikt worden om de chatpartner een bepaalde richting aan te geven.
U+27A1
Pijl links Whatsapp U+2B05 ⬅ Pijl naar links
Richting naar het westen. Deze pijl wordt gebruikt om een richting aan te geven. Iemand moet naar links kijken. Vaak wordt met deze emoji ook op een ervoor gedane uitspraak gewezen.
U+2B05
Pijl naar boven symbool U+2B06 ⬆ Pijl naar boven
De pijl geeft de richting aan, symbolisch of letterlijk. “Het gaat langzaam weer opwaarts met mij”, of, “Dat heb ik je in het vorige bericht al gezegd”.
U+2B06
Twee pijlen emoji U+1F504 🔄 Pijlen tegen de klok in
Zich tegen de klok indraaiende pijlen. Deze toets wordt op het internet gebruikt om de pagina te actualiseren. Kan symbolisch gebruikt worden voor een nieuwe start of een nieuw begin, of om uit te drukken dat iets zich herhaalt.
U+1F504
Muzieknoot symbool U+1F3B5 🎵 Muzieknoot
Stukje uit een muziekblad. Twee achtste noten die met een balkje aan elkaar verbonden zijn. Heeft betrekking op een nummer of het luisteren naar muziek, bijvoorbeeld op de radio.
U+1F3B5
Muzieknoten symbool U+1F3B6 🎶 Muzieknoten
Ik hou van muziek! De muzieknoten zijn onderdeel van een lied en worden gebruikt in samenhang met muziek of zingen. De stemming is super en je zingt wat voor je uit. Symbool voor het streven naar harmonie.
U+1F3B6
Dollar emoji U+1F4B2 💲 Dollarteken
Je hebt al dollartekens in je ogen! Synoniem voor rijkdom en waardevolle spullen. Kan betrekking hebben op geen, of niet voldoende, of verloren geld. Er is tijdens het shoppen teveel geld uitgegeven of er is iets heel duurs gekocht.
U+1F4B2
Dollar Yen emoji U+1F4B1 💱 Valutawissel
Dollar- en Yen teken met pijlen. Soms ook met euro en pond. Staat voor geldwissel tussen twee valuta’s.
U+1F4B1
TM symbool U+2122 ™ TM Trade Mark teken
Cirkel met een T en M in het midden. Een trademark (handelsmerk), wordt in de Verenigde Staten achter een merknaam gebruikt. Kan niet zonder uitdrukkelijke toestemming worden gebruikt. Wordt vaak bij het chatten grappend gebruikt met zelfverzonnen namen, bijvoorbeeld tomatensausmaaktmooiepunten TM shirt.
U+2122
Copyright symbool U+A9 © Copyright symbool
Cirkel met een C in het midden. De C staat voor copyright (auteursrecht). De rechten van de maker van een werk worden bij wet beschermd. Alleen hij kan beslissen over de publicatie, distributie of duplicatie van zijn werk.
U+A9
R symbool Whatsapp U+AE ® Gedeponeerd handelsmerk
Cirkel met een R in het midden. De R staat voor Registerd (geregistreerd). Het handelsmerk mag alleen gebruikt worden voor geregistreerde handelsmerken. Het merkenrecht beschermt zo goederen en diensten tegen imitatie.
U+AE
Golvende lijn U+3030 〰 Golvende lijn
Het golvend streepje heeft in de Aziatische toetsenbordsymbolen dezelfde betekenis als het koppelteken in het Latijn.
U+3030
Gekrulde lus emoji U+27B0 ➰ Lus
De lus ‘curly loop’ komt uit Japan. Heeft gelijkenis met een astrologisch symbool en wordt ook als geheime code gebruikt. Psst! Vertel het aan niemand!
U+27B0
Dubbele gekrulde lus U+27BF ➿ Dubbele lus
De dubbele ‘curly loop’ staat in Japan bekend voor een gratis nummer. Heeft gelijkenis met het symbool van een cassetterecorder of antwoordapparaat.
U+27BF
X emoji U+2716 ✖ Dikgedrukt kruis
Daar ben ik het niet mee eens! Emoji kan gebruikt worden om een onwaarheid te markeren. Wordt in de sport ook als symbool voor het woord ‘tegen’ gebruikt.
U+2716
Oneinidgheid symbool U+267E ♾ Oneindigheid
Mijn liefde voor jou is oneindig! De liggende acht is een wiskundig teken voor een oneindig getal. Kan verschillende betekenissen hebben. Symbool voor een vicieuze cirkel, bijvoorbeeld een slang die in zijn eigen staart bijt. Wordt bij tarotkaarten gebruikt als symbool voor heelheid. Staat ook voor eeuwige verbondenheid in vriendschap en de liefde.
U+267E
Oog in tekstballon Whatsapp U+1F441 👁️‍🗨️ Oog in tekstballon
Het oog in de tekstballon representeert de anti-pestcampagne “I am a witness”. Deze maakt zich sterk tegen online misbruik en cyberpesten.
U+1F441
End pijl emoji U+1F51A 🔚 END met pijl naar links erboven
“De relatie is voorbij”, of “Het aanbod eindigt snel”. De naar links wijzende pijl met het woord END kan ook betekenen dat je naar het eind van een lied of film wilt scrollen of klikken. Ook kan het een gevoelstoestand uitdrukken, bijvoorbeeld : “ik ben aan het einde van mijn Latijn”.
U+1F51A
Back pijl Whatsapp U+1F519 🔙 BACK met pijl naar links
Een pijl naar links wijzend met het woord ‘terug’ eronder. Kan letterlijk of figuurlijk gebruikt worden. “Draai je om en neem een andere weg.” Opnieuw beginnen of terugkeren naar iets.
U+1F519
On pijl U+1F51B 🔛 ON met pijl
Een pijl wijzend naar links en naar rechts met het woord ‘ON’ eronder. Het gaat ver of het wordt tijd om verder te gaan. Het belangrijkste is om gewoon te beginnen, het maakt niet uit in welke richting, want beide richtingen zullen je dichter bij het doel brengen.
U+1F51B
Top emoji U+1F51D 🔝 TOP met pijl
Dat vind ik TOP! Emoji wijst letterlijk en symbolisch naar boven. Wordt vaak gebruikt om met het bovenstaande nog eens aan de gang te gaan.
U+1F51D
Soon emoji U+1F51C 🔜 SOON met pijl naar rechts
Ik ben er zo! Een afbeelding van het woord ‘soon’ met een pijl. Iets wordt gauw (Engels: soon) geregeld of zo snel als mogelijk.
U+1F51C
Vinkje Whatsapp U+2714 ✔ Dikgedrukt vinkje
Die zaak kan worden afgevinkt! Een taak is succesvol afgerond, of alle voorbereidingen zijn getroffen. Alles gaat goed en verloopt naar wens.
U+2714
Radioknop emoji U+1F518 🔘 Radioknop
Hey, luister eens naar deze nieuwe hit! De radioknop wordt meestal gebruikt als het over muziek gaat. Het is een van de minst gebruikte emoji.
U+1F518
Witte cirkel Whatsapp U+26AA ⚪ Witte cirkel
Kan duiden op een verloving, omdat de ronde vorm van de witte cirkel doet denken aan een ring. Symbool staat voor aseksualiteit of genderneutraal.
U+26AA
Zwarte cirkel symbool U+26AB ⚫ Zwarte cirkel
Afbeelding van een perfecte zwarte cirkel. De geometrische vorm kan een verwijzing zijn naar een black-out of totale duisternis. De kleur zwart drukt meestal negatieve gevoelens of aversies uit.
U+26AB
Rode cirkel emoji U+1F534 🔴 Grote rode cirkel
De rode cirkel wordt meestal gebruikt om een tekstbericht te markeren. Heeft geen negatieve of positieve bijbedoeling. Ook een symbool voor kickball (een sport, vergelijkbaar met honkbal).
U+1F534
Kleine oranje ruit emoji U+1F538 🔸 Kleine oranje diamant
’s Werelds grootste oranje diamant van 14,82 karaat werd in 2013 geveild voor het recordbedrag van 30 miljoen euro. Oranje diamanten staan bekend om hun vuur en pracht. Stikstof is verantwoordelijk voor de oranje kleur.
U+1F538
Blauwe ruit emoji U+1F539 🔹 Kleine blauwe diamant
De diamant staat voor onoverwinnelijkheid en zuiverheid. Blauwe diamanten zijn zeer zeldzaam en de bekendste is de Hopediamant, waarvan men zegt dat het de bezitter ongeluk brengt.
U+1F539
Zwart vierkant met witte rand U+1F533 🔳 Witte vierkante knop
Het zwarte vierkant met de witte rand stelt een knop voor, maar kan ook worden gebruikt als een geometrische vorm of decoratief.
U+1F533
Zwart vierkant U+25FC ◼ (Zwart) Middelgroot vierkant
Ik voel me helemaal niet zo goed vandaag! De betekenis van dit vierkant is contextafhankelijk. Kan bijvoorbeeld ook in verband met zwarte outfits worden gebruikt.
U+25FC
Luidspreker emoji U+1F508 🔈 Luidspreker
Er kwam zojuist een aankondiging over de luidspreker! Kan ook verwijzen naar een gesprek of naar muziek. Deze emoji wordt vaak geassocieerd met het nachtleven.
U+1F508
Luidspreker gedempd U+1F507 🔇 Gedempte luidspreker
Stil nu! Het geluid van de luidspreker is uitgeschakeld. Iemand moet stil zijn of direct ophouden met praten. Misschien zit je in de bioscoop of in de bibliotheek waar je het geluid van je telefoon moet uitzetten.
U+1F507
Geluidsterkte verhogen U+1F50A 🔊 Luidspreker met drie geluidsgolven
“Ik kan je niet verstaan”, of, “Dat is veel te luid!” Het volume is niet optimaal en moet dienovereenkomstig worden aangepast. Symbool op technische apparaten om het volume te verhogen.
U+1F50A
Bel Whatsapp U+1F514 🔔 Bel
Ik neem straks contact met je op! De gouden bel staat symbool voor berichten op mobiele telefoons en voor beltonen. Kan ook gebruikt worden als kerstbel.
U+1F514
Doorgestreepte bel U+1F515 🔕 Bel met schuine streep
Het geluid van de telefoon is uitgezet. De doorgestreepte bel kan een aanwijzing zijn: je bevindt je in een rustige omgeving, bijvoorbeeld in de bioscoop of in de bibliotheek en moet daarom het geluid van je mobiel uitzetten.
U+1F515
Megafoon Facebook U+1F4E3 📣 Megafoon
Go, go, go, team! Of het nu gaat om een sportevenement, demonstraties of aankondigen van politie of brandweer. De trechtervorm stuurt het geluid uit en maakt het mogelijk woorden over lange afstanden begrijpelijk te maken.
U+1F4E3
Openbare luidspreker U+1F4E2 📢 Luidspreker openbare aankondigingen
Ik moet een aankondiging doen! Afbeelding van een luidspreker die wordt gebruikt om aankondigingen in openbare ruimtes te doen, bijvoorbeeld op sportvelden of evenementen.
U+1F4E2
Tekstballon emoji U+1F4AC 💬 Tekstballon
We moeten erover praten! Tekstballon smiley met drie stippen. Kan ook betekenen: momentje, ik ben nu even in gesprek.
U+1F4AC
Gedachtenwolk symbool U+1F4AD 💭 Gedachtenwolk
In strips geeft de gedachtenwolk aan wat de personage aan het denken is. Kan betrekking hebben op een innerlijke dialoog, een procedure moet worden overwogen, of een beslissing moet nog worden genomen. Staat voor dagdromen.
U+1F4AD
Tekstballon schreeuwen U+1F5EF 🗯️ Boze tekstballon
Verdorie, waar ben je?! De gekartelde rand van de tekstballon symboliseert een luide, boze stem. Iemand schreeuwt, is geïrriteerd of maakt ruzie.
U+1F5EF
Schoppen emoji U+2660 ♠ Schoppen symbool
Ik heb nog steeds een aas achter de hand. Deze emoji wordt meestal gebruikt in verband met poker en kaartspellen. De schoppenaas is de meest waardevolle kaart bij het bridgen, en tweede meest waardevolle bij het skaat kaartspel.
U+2660
Zwart klaverblad U+2663 ♣‍️ Speelkaart klaveren
Het symbool voor de klaveren speelkaart is een driebladig klaverblad. Verwijst naar kaartspellen, voornamelijk poker. Kan een betrekking hebben op een gezellig avondje kaarten thuis of een uitstapje naar het casino. Het driebladige klaverblad symboliseert ook de eenheid van lichaam, geest en ziel.
U+2663
Haren speelkaart Whatsapp U+2665 ♥ Harten speelkaart
Eén van de vier kleuren in het kaartspel. Het hart staat in het algemeen voor gevoelens en romances. Kansen moeten gepakt worden en risico’s moeten worden genomen.
U+2665
Ruiten emoji U+2666 ♦‍️ Speelkaart ruiten
Zin in een spelletje poker? Ruiten is een kleur in het Franse kaartspel. Kaarten worden ook gebruikt voor waarzeggerij, waarbij ruiten een teken is van zegen en materiële rijkdom.
U+2666
Joker speelkaart Whatsapp U+1F0CF 🃏 Joker speelkaart
Ik heb nog een joker achter de hand! De joker komt in verschillende spellen voor en kan elke kaart vervangen. Meestal staat op de kaart een nar afgebeeld, die zijn gezicht verbergt achter een masker.
U+1F0CF
Bloemkaart symbool U+1F3B4 🎴 Japanse bloemkaart
Japanse speelkaarten (Hanafuda) met bloemmotieven. Voor elke maand zijn er verschillende kaarten met verschillende waarden, in totaal 48 kaarten. De volle maankaart hoort bij de maand augustus.
U+1F3B4
18 emoji U+1F51E 🔞 Vanaf 18 jaar symbool
Een waarschuwingsbord met een doorgestreepte 18. Let op! Hier zijn alleen volwassenen gewenst.
U+1F51E
Roken verboden symbool U+1F6AD 🚭 Verboden te roken
“Roken is hier niet toegestaan”, of, “Ik ben gestopt met roken!” Op plaatsen waar dit bord hangt, mag niet gerookt worden. Rookverboden dienen onder andere om anderen en de omgeving te beschermen tegen de door het roken veroorzakende nadelen voor de gezondheid.
U+1F6AD